Amersfoort in Mondriaanstijl

de-stijlTer ere van het 100-jarig bestaan van kunststroming De Stijl, is 2017 uitgeroepen tot het themajaar ‘Mondriaan to Dutch Design’. Gedurende dit jaar vinden er in Amersfoort veel activiteiten en tentoonstellingen plaats die gelinkt zijn aan Piet Mondriaan. Om de stad in volledige Mondriaanstijl te brengen, wordt deze aangekleed met de wereldbekende Mondriaan uitingen.

Piet Mondriaan staat bij veel mensen vooral bekend om zijn latere kunstwerken, zoals de ‘Victory Boogie Woogie’, waarin hij gebruikmaakte van de herkenbare primaire kleuren en vlakken. Amersfoort zal in 2017 deze Mondriaanstijl uitstralen middels verschillende uitingen. Door heel Amersfoort zullen er Mondriaan uitingen te vinden zijn. Zo hangen er bij alle toegangswegen van de stad banieren om de inwoners en bezoekers te verwelkomen, komen er Mondriaanvlaggetjes over de hele stadsring te hangen en vlaggenlijnen in de binnenstad. Het pand van Citymarketing Amersfoort wordt opnieuw bedoekt in Mondriaanstijl.

De Stijl heeft nog steeds een grote invloed op hedendaagse kunst, design, architectuur en gebruiksvoorwerpen. Vier van de belangrijkste De Stijl kunstenaars, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg en Bart van der Leck zijn in Utrecht of Amersfoort geboren. Daarom brengen Utrecht & Amersfoort het erfgoed van de kunstenaars in beeld. Het invloedrijke werk van onder andere Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan staat in 2017 op unieke wijze centraal in nieuwe tentoonstellingen en evenementen. Tevens haken ook ondernemers, winkels en diverse organisaties met tal van activiteiten in op het themajaar.