Onze Lieve Vrouwetoren Amersfoort

Amersfoort krijgt langste toren van Nederland door oplichting – 1 april-grap

Bent u onderstaand verhaal op Social Media tegengekomen? Dan had u vast al door dat het een 1 april-grap betrof. Meerdere media hebben over de langste toren van Nederland een bericht geplaatst, bijvoorbeeld de Telegraaf. Hopelijk heeft u onze grap kunnen waarderen 🙂

Amersfoort wil middels het experimentele ‘oplichting’ de eeuwenlange strijd om de hoogste toren van Nederland beslechten. De Onze-Lieve-Vrouwetoren, nu ruim 98 meter, wordt door middel van belichtingstechnieken 15 meter verhoogd waarna deze een meter en één cm hoger is dan de Utrechtse Dom. Amersfoort heeft daarmee de hoogste toren van Nederland. Inwoners worden uitgenodigd op 31 maart (donderdag op vrijdag) klokslag middernacht de nieuwe verlichting op de hoogste toren te aanschouwen.

Deze week wordt de installatie van de verlichting geplaatst op de Onze Lieve Vrouwetoren. Er worden twee soorten wit licht toegepast, afkomstig uit duurzame led-armaturen.

Toren wordt lichter

De verhoging van de toren vindt plaats met een duurzaam verlichtingssyteem. Hierdoor wordt de toren met nieuwe technieken lichter, waardoor verhoging vrij eenvoudig mogelijk is. Op congressen in de Verenigde Staten is inmiddels de term ‘omhoog- of oplichting’ gebruikt om deze experimentele techniek toe te lichten. Een mooie term die goed duidt wat het stuwende karakter van het licht in het duister is. De Onze-Lieve-Vrouwetoren als baken in het donker wint hiermee aan symboliek en zeggingskracht.

De werkzaamheden aan de toren worden op 31 maart afgerond. Amersfoort wil met de verhoging door verlichting meer aandacht verwerven van internationale toeristen. Paul David Tigelaar, directeur VVV Amersfoort reageert enthousiast: “Onze stad heeft enorm veel te bieden voor de internationale toerist die hier zijn licht komt opsteken. De grootste schat van Amersfoort is haar historie. In de vele monumenten, straatjes, grachten en subtiele details straalt de 13e eeuwse stad je tegemoet. Door de toren met verlichting te verhogen, krijgen we er een toeristische trekpleister bij.” VVV Amersfoort is de officiële exploitant van de Onze Lieve Vrouwetoren.

Over de Onze Lieve Vrouwetoren

Wonderen rond een Mariabeeld leidden tot de bouw van de Onze Lieve Vrouwetoren in 1444. De trots van Amersfoort laat graag van zich horen met haar honderd klokken en is vanuit alle hoeken van Amersfoort te zien. De toren staat precies op het kadastrale middelenpunt van Nederland, op het Lieve Vrouwekerkhof. De toren is te beklimmen van april t/m oktober. Toegangskaarten te koop bij VVV Amersfoort (Breestraat 1). Het beklimmen van de 346 treden wordt beloond met een prachtig uitzicht over Amersfoort!

Meer informatie, kijk op de website van VVV Amersfoort.