IT Innovation Day

De plannen om (inter)nationale IT trends en ontwikkelingen op 25 september in de Prodentfabriek in de schijnwerpers te zetten, staan inmiddels stevig in de steigers. ICT ontwikkelingen in het onderwijs en de zorg zullen dit jaar extra aandacht krijgen en dan is het met z’n allen even zoeken naar mooie initiatieven, voorbeelden en sprekers. Wel is al snel duidelijk dat robots, vooral in de gezondheidszorg een steeds grotere rol spelen.

IT Innovation Day wordt georganiseerd door IDG, wereldwijd de grootste uitgever van ICT-media. Als stad is het een voorrecht om dit jaarlijkse evenement te mogen huisvesten en mede mogelijk te kunnen maken, maar waarom eigenlijk? Er zijn meer steden die zich profileren op het gebied van innovatie en ICT. Denk aan Amsterdam, Utrecht, Eindhoven of Veenendaal. Ondanks het feit dat Amersfoort niet de enige is, is de wijze waarop de stad en de regio zich inzetten om een dergelijk evenement mogelijk te maken sterk van invloed op de mate waarin ondernemers, professionals, studenten en bezoekers bereid zijn te komen ondernemen, werken, studeren en verblijven in Amersfoort.

De concentratie van slimme bedrijven en snel schakelende netwerkers is hier hoog. Met elkaar kunnen we belangrijke stappen zetten om de grote maatschappelijke vraagstukken het hoofd te bieden. Denk aan mobiliteit, duurzaamheid, gezondheidzorg; relevante maatschappelijke en economische thema’s. Amersfoort pretendeert hiermee niet dé ICT stad te zijn. Wel beschikt Regio Amersfoort met circa 40 procent hoogopgeleiden over het hoogste onderwijsniveau en heeft het een sterke positie op het gebied van financiële en zakelijke dienstverlening en creatieve industrie.

Bovenstaande zorgt ervoor dat wij in onze regio kunnen bogen op een aantal hoge noteringen op diverse ranglijsten. In de Atlas voor Gemeenten bereikt Amersfoort in 2013 plek acht als een stad met sterke sociaal-economische positie (4e plek) en met een jong, hoogopgeleide bevolking. Het is eveneens een stad waar het prettig wonen is (woonaantrekkelijkheid van 13e naar 8e plaats) onder meer dankzij de nabijheid van natuur, het culinaire aanbod en omdat de stad relatief veilig is. Europa heeft onze regio in 2013 opnieuw uitgeroepen tot de regio met het beste Europese vestigingsklimaat. En Amersfoort is ook dit jaar weer gestegen, naar de vijfde plaats op de ladder van meest aantrekkelijke zakelijke bestemmingen in Nederland.

ICT oplossingen kunnen bieden voor de vele vraagstukken die er zijn: vergrijzing, toenemende kosten in de gezondheidszorg, klimaatverandering, dat is waar de partners en deelnemers van IT Innovation Day in uitblinken. U zult het zien op 25 september. En Amersfoort mag dan niet dé IT stad van Nederland zijn, in het mogelijk maken van een dergelijk evenement, verbindingen leggen, netwerken bouwen en zorgen dat iedereen zich welkom voelt: daar blinkt Amersfoort in uit.