Leegstand kantorenmarkt Amersfoort afgenomen

Cushman & Wakefield (voorheen DTZ Zadelhoff) heeft een factsheet voor de kantorenmarkt in Amersfoort en Hilversum gepubliceerd. Volgens hun research was de opname van kantoren in 2016 in deze regio 39.000 m2, wat een stijging van 51% is ten opzichte van 2015. De leegstand is met 19% gedaald tot een leegstandpercentage van 18,1%. Voor het eerst sinds 2008 is het aanbod vorig jaar gedaald. De meest omvangrijke transacties:

a

De kantorenmarkt in Gooi- en Eemland blijkt steeds nadrukkelijk het domein van overheidsinstellingen en andere non-profit organisaties. In de periode 2015-2016 is 52% van de opname gerealiseerd door een organisatie uit deze sector. Gemeten over de afgelopen tien jaar was dat 34%. Ook ICT-bedrijven zijn steeds actiever. Over de afgelopen tien jaar was het aandeel van deze sector in de opname nog 12%, maar de laatste twee jaar 23%. De zakelijke dienstverlening kent een omgekeerde tendens. Over de afgelopen twee jaar was deze sector goed voor 16% van de opname, terwijl dat over de afgelopen tien jaar 27% was. Ook het aandeel van kantoorhoudende onderdelen van organisaties die actief zijn in de sector industrie, handel en transport kent een slinkend aandeel.

Cushman & Wakefield heeft ook een factsheet voor de bedrijfsruimtemarkt in Amersfoort en Hilversum gepubliceerd. Volgens hun research was de opname van bedrijfsruimte in 2016 in deze regio 30.000 m2, wat een daling van 21% is ten opzichte van 2015. De voorraad bedrijfsruimten (dus niet-kantoren) is met 0,1% gedaald. De meest omvangrijke transacties:

b

De regio Gooi- en Eemland profiteert vooralsnog niet van de toenemende vraag naar distributieruimte in de rest van Nederland. Van de totale opname in de laatste twee jaar is slechts 8% gerealiseerd door een organisatie uit de transportsector. Steeds sterker ligt de nadruk in deze regio op de sector handel. Over de afgelopen twee jaar werd 45% van de opname door deze sector opgenomen. Over de afgelopen tien jaar gemeten was dit 27%.

Het aanbod van beschikbare bedrijfsruimte tussen eind 2015 en eind 2016 is met 19% gedaald. De aanbodontwikkeling kent de afgelopen jaren een grillig verloop. De huurprijs blijft onder druk staan. Gemiddeld wordt voor een vierkante meter bedrijfsruimte EUR 45 per jaar aan huur betaald. De hoogste huren in Hilversum worden in het Havenkwartier gerealiseerd met een top van EUR 65 per vierkante meter per jaar. De tophuur in Amersfoort ligt op EUR 63 per vierkante meter per jaar op de Wieken/Vinkenhoef.