NPO Radio 1 zet op 21 oktober een publieksevenement neer in de binnenstad van Amersfoort. Als aftrap van de NPO-brede Klimaatweek wordt er op het Onze Lieve Vrouwekerkhof vanuit een glazen radiostudio de gehele dag live radio in het teken van het klimaat gemaakt.

In een naastgelegen publiekstent, waar een podium en zo’n 50 man publiek in kan, wordt een losse programmering opgezet. Hier worden populaire Radio 1-podcasts opgenomen, zoals 'Europa Draait Door' en 'De Jortcast'. Ook wordt er speciale interactie met publiek georganiseerd, bijvoorbeeld met een 'Vroege Vogels' special.

Delen van de live radiouitzending en losse programmering in de publiekstent worden ook uitgezonden op NPO1 Extra en/of NPO2.

Inhoudelijk kader
Met de omroepen die het gezamenlijke radioprogramma maken, is een inhoudelijk kader afgesproken. Dit dient als het startpunt van waaruit de makers vertrekken en waar de invulling telkens aan getoetst zal worden, en luidt: ‘Het inhoudelijke en feitelijke uitgangspunt is dat de mens een proces in werking heeft gezet in de klimaatverandering en dat de mens nu aan zet is om het tij te keren. Hoe dat kan, is wat de NPO Radio 1 Klimaatstudio op journalistieke wijze gaat onderzoeken. Op een positieve manier en met zoveel mogelijk betrokkenheid en interactie van luisteraars en bezoekers.’

Waarom Amersfoort
Volgens de omroep kent de keuze voor Amersfoort een aantal argumenten. Allereerst omdat de stad zelf actief bezig is met duurzaamheid met verschillende initiatieven en de bewoners inspireert om hun steentje hieraan bij te dragen. Thematisch gezien past de stad eveneens bij het evenement: Amersfoort ligt net boven de zeespiegel en wordt daarom regelmatig genoemd als toekomstig ‘Amersfoort aan zee’ of ‘badplaats van het jaar 2100’. Tenslotte is Amersfoort voor de radiozender een makkelijk bereikbare zichtlocatie: de stad is centraal gelegen, met natuurlijke aanloop van dagjesmensen en in de buurt van horeca.