Stadscentrum Amersfoort in top 10 meest vitale centrumgebieden van Nederland

Vitaliteitsbenchmark CentrumgebiedenHet Stadshart van Amersfoort staat in de top-10 van meest vitale centrumgebieden in Nederland. Dit blijkt uit de ‘Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden’ van Goudappel Coffeng. Dit bureau onderzocht de economische vitaliteit van de 100 grootste centrumgebieden.

Bij het onderzoek heeft het oudste en grootste adviesbureau op het gebied van mobiliteit en ruimte van Nederland gekeken naar de kwetsbaarheid van winkelcentra, gebaseerd op vier elementen: demografische ontwikkelingen, winkelaanbod, ruimtelijke kwaliteit en bereikbaarheid.

Groene en rode huisjes
Amersfoort staat als groen huisje op de kaart. Dat wil zeggen dat de mix van elementen positief wordt beoordeeld. Een rood huisje geeft aan dat de vitaliteit van een centrum niet optimaal is. De top van het klassement bestaat uit steden met een aantrekkelijk voorzieningenaanbod in een compact en aantrekkelijk centrum. Hoe meer voorzieningen gericht op beleving zoals horeca en mode, openingstijden (waaronder de zondagsopening) en een breed aanbod, des te groter de aantrekkingskracht van de binnenstad.

Authentiek
Amersfoort scoort met name goed op de punten ruimtelijke kwaliteit en demografische ontwikkeling. Citymarketeer Dennis Sille: “Dat hebben wij te danken aan onze authentieke binnenstad en omdat wij nog steeds groeien als gemeente. Het veranderende consumentengedrag heeft echter ook zijn invloed op Amersfoort. Wij proberen om daar samen met de binnenstadondernemers op in te spelen door meer beleving toe te voegen en ook ‘funshoppers’ en toeristen aan te spreken.”

Het onderzoeksrapport staat op de website van Goudappel Coffeng.