Steeds minder leegstand in Amersfoortse binnenstad

In een jaar tijd is de winkelleegstand in de binnenstad van Amersfoort flink afgenomen. Met nog slechts 29 leegstaande panden is de leegstand nu onder de 5 procent. Daarmee is de leegstand lager dan het landelijk gemiddelde van 7,7 procent. Dit blijkt uit cijfers van winkelonderzoeksbureau Locatus, waarover het Algemeen Dagblad schreef.

De leegstand gerekend in winkelvloeroppervlak is, volgens de formule die Locatus gebruikt, in het centrum van Amersfoort 4,86 procent. Voor Amersfoort in zijn geheel is de leegstand 4,19 procent. Met name de komst van nieuwe ketens heeft gezorgd van een snelle daling van de leegstand sinds het einde van 2014. Zo hebben in die tijd Hudson’s Bay, Flying Tiger, Søstrene Grene, Backwerk, Paprika, ToyChamp en Normal zich in Amersfoort gevestigd.

Marjolein Verhoeven van Gemeente Amersfoort legt uit: “Amersfoort is en blijft interessant voor zelfstandig ondernemers, maar ook voor ketens. Veel nieuwe ketens zoeken ruimte in de twintig grootste en aantrekkelijkste steden en het blijkt dat de Amersfoortse binnenstad hier zeker bij hoort.” Wel zijn de zogenoemde aanloopstraten nog een punt van zorg. “De Arnhemsestraat gaat het beter doen, ik hoop dat dat ook voor de Hellestraat en Amicitia gaat blijken,” zegt onze citymarketeer Dennis Sille.