Amersfoort is de Europese stad van het jaar!

Amersfoort is door de internationale Academy of Urbanism uitgeroepen tot European City of the Year. De prijs wordt toegekend voor de wijze waarop de stad zich heeft ontwikkeld op stedenbouwkundig, sociaal en economisch vlak.

Samen met het Spaanse Estepona en Exeter in Engeland stond Amersfoort op de shortlist voor de prestigieuze prijs. Tijdens een awardceremonie op woensdag 8 november in Londen werd de winnaar bekendgemaakt.  Namens de gemeente Amersfoort was wethouder Rutger Dijksterhuis (ruimtelijke ontwikkeling, erfgoed, citymarketing en toerisme/recreatie) aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.

Beoordeling
Bij het toekennen van de prijs kijkt de jury van de Academy of Urbanism naar zeven pijlers: aantrekkelijkheid, economie, duurzaamheid, lokaal karakter, welzijn en bereikbaarheid. Een delegatie van vier juryleden van The Academy of Urbanism bracht in september een bezoek aan Amersfoort. Tijdens hun tweedaagse verblijf deden zij verschillende locaties en bezienswaardigheden aan, waaronder Vathorst, Kattenbroek en het historische centrum. Zij spraken hierbij met bewoners en ondernemers.

Juryrapport
De jury prijst Amersfoort vanwege de kwaliteit van leven, vooruitstrevende planning en vernieuwing terwijl het unieke erfgoed en karakter behouden blijven. “Het welzijn en geluk van al zijn burgers staan duidelijk centraal”, aldus de jury.

Wethouder Dijksterhuis: “De jury heeft Amersfoort beoordeeld op stenen en op mensen, en hoe je beide met elkaar verbindt. Op al deze vlakken hebben we veel te bieden. We hebben zowel eeuwenoud als modern erfgoed dat bewonderaars van buiten de gemeentegrenzen aantrekt. En we hebben veel inwoners die zich inzetten voor elkaar en voor hun stad of dorp. Terwijl de stad al tientallen jaren flink groeit, blijft die sterke betrokkenheid en gemeenschapszin intact. Amersfoorters willen nog wel eens bescheiden zijn als het over hun stad gaat, maar deze prestigieuze internationale prijs zie ik als erkenning dat er genoeg is om trots op te zijn.”

Tweede winnaar in Nederland
Amersfoort is niet de eerste stad in Nederland die deze prestigieuze award in de wacht sleept. In 2015 kwam Rotterdam eveneens als winnaar uit de strijd. Eerdere winnaars zijn o.a. Trieste (Italië), Porto (Portugal) en Leipzig (Duitsland).

Door het winnen van de titel Europese stad van het jaar is Amersfoort volop in het nieuws! Bekijk hier het overzicht.