Aanbod woningen groeit, krapte blijft

In het laatste kwartaal van 2018 steeg in regio Amersfoort het aantal verkochte woningen met 10,8% ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Dat blijkt uit de laatste cijfers die NVM Eemland presenteert.

De stijging van het aantal verkopen gaat vooral om tussenwoningen. Er werden juist minder vrijstaande woningen verkocht.

Nieuw aanbod

Het woningaanbod is dankzij een eindsprint in 2018 flink toegenomen: er is 21,6% meer aanbod dan het kwartaal ervoor, met name nieuwbouw. Alleen het aanbod van vrijstaande woningen is gedaald. In het totaalplaatje blijft het aandeel vrijstaande woningen het grootst: 39%. Een woning staat in Nederland gemiddeld 39 dagen te koop. In regio Amersfoort is dit momenteel 31 dagen. Vrijstaande woningen blijven hierbij iets achter.

Prijsstijging zet door

De huizenprijzen stijgen nog altijd. Het landelijk beeld laat zien dat de gemiddelde woning ten opzichte van 2000 meer dan 74,4% waard is geworden. Regionaal geldt die prijsstijging vooral voor appartementen en twee-onder-een-kapwoningen.

De NVM voorziet een gemiddelde prijsstijging van 4 tot 7 procent voor dit jaar. Ook de nieuwbouwprijzen worden opgestuwd door hoge bouwkosten, gasloos bouwen en de focus op binnenstedelijk bouwen.

Woningmarktmonitor 2019

Hoe ziet de woningmarkt er de komende jaren uit? De huizenprijzen stijgen tot 2021 verder door, al zwakt deze toename de komende 24 maanden wel af. Dat stelt het Economisch Bureau van ABN AMRO in de eerste Woningmarktmonitor van 2019.  Voor de regio Amersfoort geldt dat het tekort aan woningen van 3,3% naar verwachting afneemt tot 2,7% in 2030. Bekijk de Woningmarktmonitor met meer verwachtingen van ABN AMRO voor de toekomst.

Foto inleiding: Bram Petraeus