Wagenwerkplaats in Amersfoort

Amersfoort ligt in de meest innovatieve provincie van Nederland

De provincie Utrecht behoort tot de Top 10 Meest Innovatieve Regio’s van de Europese Unie. Dit blijkt uit de Regional Innovation Scoreboard 2019, die deze maand door de Europese Commissie werd gepubliceerd. Van alle Nederlandse provincies scoort de provincie Utrecht het hoogst in de regionale ranglijst.

Op nationaal niveau behoort Nederland ook tot de Europese kopgroep. In de European Innovation Scoreboard 2019, de landenvariant van de Regional Innovation Scoreboard, wordt Nederland samen met de drie Scandinavische lidstaten innovatieleider genoemd. Ditzelfde predikaat krijgt de provincie Utrecht op regionaal niveau.

De mate van innovatie in landen en regio’s wordt sinds 2011 door de Europese Commissie onderzocht aan de hand van meerdere indicatoren. Voorbeelden daarvan zijn onder meer de omvang van de hightecheconomie, de kwaliteit van het wetenschappelijk onderwijs en de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling. De provincie Utrecht scoort vooral goed op het het gebied van publiek-private samenwerking en hoger onderwijs.