Paviljoens verkocht aan Amersfoort

De Paviljoens verhuizen eind september naar Amersfoort. Dat maakte De Nieuwe Stad uit Amersfoort afgelopen weekeinde bekend. De Nieuwe Stad, een samenwerkingsverband van belegger Schipper Bosch, de gemeente Amersfoort en stedenbouwkundig bureau ZUS, werkt aan de herontwikkeling van het Oliemolenkwartier in Amersfoort. De verwerving van de Paviljoens zien de nieuwe eigenaren als een bijzondere impuls in dit proces.

Amersfoort business

De paviljoens zijn in 1992 in opdracht van de legendarische kunstcurator Jan Hoet door de Belgische architecten Paul Robbrecht en Hilde Daem ontworpen. De paviljoens deden honderd dagen dienst als tentoonstellingsruimte tijdens de kunsttentoonstelling Documenta IX in Kassel (Duitsland).

De paviljoens werden twee jaar later aangekocht door de gemeente Almere, ten behoeve van een nieuw te stichten museum. Dat gebeurde in een tijd dat Almere nog dacht door te groeien tot een gemeente van 450.000 inwoners en grootstedelijke ambities koesterde. De financiƫle en economische crisis van 2008 gooide roet in het eten en Almere was gedwongen veel van haar dromen in de ijskast te zetten. Toen de gemeente afgelopen jaar de subsidie van de kunstinstelling introk, viel ook het doek voor dit Museum.

In Amersfoort starten de gebouwen een derde leven als De Nieuwe Stad Paviljoens, waar wordt geƫxperimenteerd met cultuur en ondernemerschap. Het wordt een plek waar talentontwikkeling centraal staat. De Nieuwe Stad moet een microstad binnen de bestaande stad worden.

De Nieuwe Stad
Kleine Koppel 70
3812 PH Amersfoort
www.denieuwestad.nl