Wonen in Amersfoort, de 5 belangrijkste ontdekkingen

Wonen in Amersfoort? Tijd voor een gesprek met de klant! De vijf belangrijkste ontdekkingen, hoe nieuwe inwoners in Amersfoort belanden

Waarom ben je hier komen wonen? Hoe ken je Amersfoort? Welk gevoel geeft Amersfoort je? En wie speelt een rol in je oriëntatie en beslissing om in Amersfoort te komen wonen? Slechts enkele vragen die het team van Citymarketing Regio Amersfoort afvuurde op meerdere kersverse inwoners van Amersfoort. Kortom, het is tijd voor een klantreis!

Amersfoort is in trek als woonplaats. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de kwartaalcijfers van de gemeente Amersfoort. In het laatste kwartaal van 2014 zijn 1542 mensen naar Amersfoort verhuisd. Interessant detail is dat 72% jonger dan 36 jaar is. De stad is voornamelijk in trek bij Utrechters (145 personen) en Amsterdammers (105 personen).

Goed om te weten natuurlijk, maar achter die cijfers zit ook een verhaal. Het verhaal over hoe zij in Amersfoort zijn beland.

Het team van Citymarketing Regio nodigde eind maart meerdere inwoners uit voor een groepsgesprek om te ontdekken wat belangrijk is bij de keuze voor een woonplaats, wie een belangrijke rol heeft gespeeld in het voortraject en wat voor gevoel ze al bij Amersfoort hadden. Waarom? Om de campagne van Wonen in Amersfoort beter af te kunnen stemmen op de doelgroep.

1. Directe relatie wonen en werken

“Ik had hier al een baan”, “Als zzp’er doe ik voornamelijk opdrachten in en om Amersfoort”, “Ik kreeg een baan aangeboden in Amersfoort”. Slechts enkel reacties afkomstig uit het groepsgesprek. Nagenoeg iedereen geeft aan dat er een directe relatie bestaat tussen werk en de keuze voor Amersfoort als woonplaats. Helemaal omdat je dan weinig tijd kwijt bent om van huis naar je werk te reizen.

2. Bereikbaarheid en de centrale ligging belangrijkste argument

Een korte reistijd is dus belangrijk. Niet alleen voor woon-, werkverkeer, ook  bereikbaarheid van familie en vrienden speelt een belangrijke rol in de keuze voor Amersfoort. “Amersfoort ligt lekker centraal. Ik ben dus snel op mijn werk en ook bij mijn familie en vrienden. Vanuit hier ben je binnen een uur in Amsterdam, Utrecht, Apeldoorn en bijvoorbeeld Zwolle”, aldus één van de inwoners.

3. Amersfoort al bekend van toeristisch- of familiebezoek

“Vroeger kwam ik veel bij familie in Amersfoort op bezoek, toen vond ik de stad al prachtig. Helemaal de oude binnenstad vond ik verbazingwekkend mooi”, “Als toerist heb ik regelmatig een bezoek gebracht aan Amersfoort. Ik had niet gedacht dat Amersfoort zo’n leuke stad zou zijn.” Meerdere nieuwe inwoners hebben de stad dus in eerste instantie als toerist bezocht en leren kennen. Die positieve ervaringen spelen mee bij hun latere keuze voor Amersfoort als woonplaats. Het lijkt er dus op dat nieuwe inwoners een voorkeur voor de stad hebben gecreëerd door met de mensen en de historie in aanraking te komen.

4. Amersfoort is een groot dorp, met leuke mensen en een goeie sfeer

“Amersfoort heeft een aantrekkelijke binnenstad, met prachtige historische gebouwen.” “De stad voelt aan als een groot dorp met leuke mensen.” ”Er hangt gewoon een goeie sfeer!” Dat zijn althans de reacties vanuit het groepsgesprek. De combinatie van de sfeer, de historische binnenstad en de leuke mensen maakt Amersfoort voor hen dé stad om in te wonen.

5. Kiezen voor Amersfoort als woonplaats? Breng me in contact met huidige inwoners!

In het groepsgesprek komt duidelijk naar voren dat de huidige inwoners van groot belang zijn voor de woonplaatskeuze van nieuwe inwoners. “Had ik toen mijn vragen al kunnen stellen aan de inwoners van Amersfoort, dan was mijn keuze veel makkelijker geweest. Bij wie kan ik bijvoorbeeld terecht voor een (particuliere) huurwoning, koopwoning of advies? Hoe zit het met de keuze voor een basisschool of BSO?” Een andere inwoner vervolgt: “Ik had het wel leuk gevonden om de stad te ontdekken in een informele sfeer. Bijvoorbeeld een tocht met inwoners door de binnenstad om vervolgens links en rechts een hapje en drankje te doen. Leuk om zo de mensen én de stad te leren kennen.”