Amersfoort populair bij Utrechters en Amsterdammers

Amersfoort populair bij Utrechters en Amsterdammers

Amersfoort mocht in 2016 in totaal 7.798 nieuwe inwoners uit andere plaatsen verwelkomen, dat blijkt uit cijfers van de gemeente Amersfoort. De meeste mensen daarvan zijn afkomstig uit Utrecht (699) en Amsterdam (471). Meest populaire wijken om te vestigen zijn Vathorst-Hooglanderveen (1.365), de binnenstad (862), het Bergkwartier (707) en het Soesterkwartier (707). Vertrekkende inwoners (7.784) hebben de voorkeur voor Leusden (629) en Nijkerk (556).

Uit de cijfers blijkt tevens dat Amersfoort, net als in 2015, populair is onder jongeren (20 – 35 jaar), waarvan 4.014 mensen (52% van het totaal) naar de stad kwamen. Citymarketeer Dennis Sille verklaart: “Dit is een herkenbaar fenomeen: Amersfoort oefent al jaren een grote aantrekkingskracht uit op jonge, hoogopgeleide mensen uit met name de studentensteden uit heel Nederland. Hier vinden zij een ideale plek voor een volgende stap in hun (woon-)carrière. Nieuw is een grotere doorstroom naar de regiogemeenten. In tegenstelling tot voorgaande jaren maken meer mensen een vervolgstap naar de regiogemeenten zoals Leusden, Nijkerk en Soest. Vooral gezinnen met jonge kinderen. Voor het sociaaleconomisch klimaat van de regio is dit bijzonder welkom.”

Ook veel zoekverkeer uit Groningen en Rotterdam

Dat de interesse van Utrechters en Amsterdammers groot is, verbaast Sille niet: “Uit analyses van onze website wonen.regioamersfoort.nl blijkt dat het meeste zoekverkeer uit Amsterdam komt, met Utrecht op een tweede plaats. Maar ook uit steden als Groningen en Rotterdam is interesse voor Amersfoort en de regio.”

Mensen kiezen voor de groene, kindvriendelijke omgeving in Amersfoort

Sille vervolgt: “Mensen uit deze steden komen voornamelijk naar onze regio voor de groene, veilige en kindvriendelijke omgeving. Dit in combinatie met alle carrièremogelijkheden en voorzieningen van Midden-Nederland binnen handbereik. Jonge mensen kiezen voornamelijk voor de stad Amersfoort omwille van het goede onderwijs, het aantrekkelijk stadscentrum en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer.”