CBS: Vooral Utrechters en Amsterdammers kiezen voor Amersfoort

Van alle nieuwe bewoners in Amersfoort komt het grootste gedeelte uit Utrecht, Amsterdam en Soest. Dat blijkt uit de verhuisgegevens van het CBS over 2016.

Utrecht, Amsterdam en Soest

Vorig jaar kon Amersfoort 699 mensen uit Utrecht verwelkomen. Vanuit Amsterdam kozen 471 mensen voor Amersfoort als hun nieuwe woonplaats en 420 mensen kwamen uit Soest. Eerder bleek dezelfde trend uit cijfers van de Gemeente Amersfoort. Citymarketeer Dennis Sille verklaarde dat toen als volgt: “Amersfoort oefent al jaren een grote aantrekkingskracht uit op jonge, hoogopgeleide mensen uit met name de studentensteden uit heel Nederland. Hier vinden zij een ideale plek voor een volgende stap in hun (woon-)carrière.”

Doorstroom naar regiogemeenten

Nieuw is een grotere doorstroom naar de regiogemeenten. De top 5 gemeenten waar meer mensen vanuit Amersfoort naartoe verhuizen dan dat er terugkomen, is als volgt:

  1. Nijkerk
  2. Leusden
  3. Barneveld
  4. Soest
  5. Ede

“Meer mensen maken een vervolgstap naar regiogemeenten zoals Leusden, Nijkerk en Soest. Vooral gezinnen met jonge kinderen. Voor het sociaaleconomisch klimaat van de regio is dit bijzonder welkom” aldus Dennis Sille.