GROEI AANTAL BEZOEKERS BINNENSTAD AMERSFOORT

passantenSinds maart 2015 wordt op een aantal vaste punten in de binnenstad automatisch en op continue basis het aantal passerende personen gemeten. Dit gebeurt door het landelijk opererende bedrijf Locatus. Er wordt zodoende niet alleen een redelijk betrouwbaar beeld geschetst van het aantal passanten per dag / uur, maar zelfs van het aantal unieke bezoekers (per dag). Op bijgaand kaartje staan de meetpunten weergegeven.

Gemiddeld worden er in 2016 zo’n 38.000 unieke personen* per dag in het winkelgebied van de Amersfoortse binnenstad geteld. Ten opzichte van vorig jaar is er een groei van het aantal bezoekers met 15% gemeten. De zaterdagen trekken de meeste bezoekers: dan worden gemiddeld 56.000 bezoekers gemeten. Het aantal bezoekers op zondagen neemt ook nog altijd flink toe.

Dit jaar laten alle meetpunten een groei zien ten opzichte van 2015. Er zijn echter wel verschillen. Met name aanloopgebieden als De Kamp, de Utrechtsestraat en de Arnhemseweg laten de sterkste stijging zien. Ook de Krommestraat zit in de top van de snelle groeiers. De Langestraat blijft wel het drukste winkelgebied.

De week met de meeste bezoekers sinds het begin van de metingen is vooralsnog week 42 van 2016. De stad wist toen veel bezoekers te trekken tijdens de herfstvakantie (200.000 unieke bezoekers).

*Er wordt bij de tellers onderscheid gemaakt tussen passanten en unieke personen. Een uniek persoon kan meerdere keren als passant worden geregistreerd.