Lesmateriaal ‘De Stijl’ voor basisscholen Provincie Utrecht

Lesmateriaal De Sijl voor basisscholen provincie UtrechtIn het kader van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design hebben Centraal Museum, Mondriaanhuis, Kunsthal KAdE en Rietveldpaviljoen Amersfoort in samenwerking met Podium te Utrecht prikkelende en laagdrempelige lessuggesties ontwikkeld. Dit pakket is speciaal ontworpen voor leerkrachten in het basisonderwijs uit de Provincie Utrecht, maar mag vanzelfsprekend ook door scholen elders in het land gebruikt worden. Het lesmateriaal is gratis te downloaden via www.destijlutrechtamersfoort.nl/nl/educatie.

Scholen aan de slag met 100 jaar De Stijl
De lessuggesties laten zien hoe leerlingen op speelse wijze kennis kunnen maken met kunstbeweging De Stijl en  meer kunnen leren over de kunstenaars Mondriaan en Rietveld, dé iconen van De Stijl in de provincie Utrecht. Het materiaal biedt leerkrachten daarnaast de mogelijkheid om aan te sluiten op de actualiteit en tegelijkertijd te werken aan leerdoelen voor de domeinen ‘oriëntatie op jezelf en de wereld’ en ‘kunstzinnige oriëntatie’. Leerlingen kunnen zelf aan de slag door kunstwerken geïnspireerd op De Stijl te creëren.
Het lespakket bestaat uit een handleiding, een PowerPoint en lessuggesties voor de groepen 1 t/m 4 en de groepen 5 t/m 8. Rabobank Utrecht en Provincie Utrecht hebben dit project financieel mogelijk gemaakt.

Tips voor spreekbeurten 
Speciaal voor leerlingen die graag zelf een spreekbeurt willen houden over De Stijl, staan er ook tips en content op de website. Ze kunnen gebruikmaken van een PowerPoint sjabloon, dat in stijl is opgemaakt.

Over het themajaar Mondriaan tot Dutch Design 
Het themajaar Mondriaan tot Dutch Design is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van NBTC met diverse steden en regio’s door het hele land. Utrecht & Amersfoort hebben hierin de krachten gebundeld en bieden gezamenlijk een uitgebreid programma aan. Voor het programma van alle deelnemende steden: mondriaantotdutchdesign.nl. Het complete programma van Utrecht en Amersfoort is te vinden op www.destijlutrechtamersfoort.nl