Passantentelling binnenstad Amersfoort

Passantentelling binnenstad Amersfoort verduidelijkt

Sinds maart 2015 wordt op een aantal vaste punten in de binnenstad automatisch en op continue basis het aantal passerende personen gemeten. Dit gebeurt door het landelijk opererende bedrijf Locatus. Er wordt zodoende niet alleen een redelijk betrouwbaar beeld geschetst van het aantal passanten per dag / uur, maar zelfs van het aantal unieke bezoekers (per dag). Op bijgaand kaartje staan de meetpunten weergegeven.

Gemiddeld komen er ruim 28.000 unieke* personen per dag in het winkelgebied van de Amersfoortse binnenstad. Dit is nog zonder bijvoorbeeld het Eemplein. Er zijn uitschieters naar beneden (een rustige dag als Eerste Kerstdag: 10.400 getelde unieke personen) en naar boven (Koningsdag: 51.000 getelde unieke personen). De zaterdagen trekken de meeste bezoekers: dan worden gemiddeld bijna 40.000 personen gemeten. Dit is overigens niet alleen winkelend publiek: er zitten ook bewoners, personen die voor hun werk in de binnenstad moeten zijn en andere passanten tussen. Ook mag het aantal getelde personen niet worden verward met toeristen. Een inwoner van Amersfoort geldt immers niet als toerist, iemand uit de regio die gericht een aankoop komt doen ook niet. De definitie van een toerist die wij hanteren is: iemand van buiten Amersfoort die deze stad bezoekt met een vrijetijdsmotief.

Het aantal toeristische bezoeken aan Amersfoort wordt door landelijke onderzoeken op 2 miljoen per jaar geschat, ofwel gemiddeld zo’n 5.000 per dag. Hier zit wel zeker winkelend publiek bij: mensen die voor hun plezier komen winkelen (‘funshoppen’) of die een hapje willen eten of een drankje (bijv. op een terrasje) willen nuttigen. Ook ander uitgaanspubliek en cultuurbezoekers horen bij deze groep. Het gemiddeld aantal passanten in de binnenstad (900.000 personen per maand) mag dus niet worden verward met het aantal toeristen of zelfs het aantal winkelend publiek.

Kunnen we door middel van deze continue passantentellers ook het aantal deelnemers aan de evenementen in de binnenstad meten? Niet echt. We kunnen immers niet de bezoekmotieven achterhalen. Wel kunnen we zien of dagen waarop bepaalde evenementen plaatsvinden ook mensen in de winkelstraten tellen. Dit lijkt zeker het geval te zijn op Koningsdag. Ook het weekend van de Open Monumentendag / Uitweekend telde duidelijk meer bezoekers dan gemiddeld. Dit was ook het geval met de dagen waarop Spoffin plaatsvond: op die dagen werden zo’n 5.000 passenten per dag meer geteld in vergelijking met de weken daarvoor of daarna. Weersinvloeden spelen ook een rol: bij slecht weer worden vaak minder passanten geteld.

*Het gaat om unieke bezoekers per dag, niet per maand. Dus iemand kan per dag maar één keer als (unieke) bezoeker worden geteld, maar wel meerdere keren in het maandoverzicht voorkomen.