Passantentellingen laten groei bezoekers in kernwinkelgebied zien

Sinds 2015 meet Locatus op diverse punten in de binnenstad van Amersfoort het aantal passanten (bezoekers). Dat doen zij door het continu meten van mobiele telefoons of andere apparaten met bluetooth of wifi. Zo kunnen zij ook ‘unieke personen’ registreren. Er wordt gecorrigeerd voor personen die geen mobiele telefoon bij zich hebben of aan hebben staan.

In 2017 is het aantal passanten in de meeste maanden hoger geweest dan in dezelfde maand in 2016. Daarmee werd over heel 2017 ook een groei genoteerd. Deze groei zet zich in 2018 vooralsnog door, waarbij op Koningsdag 2018 zelfs de drukste dag sinds het begin van de tellingen werd geregistreerd.

De drukste dag in het kernwinkelgebied van Amersfoort in 2017 was donderdag 28 december, gevolgd door zaterdag 25 maart en zaterdag 2 december. De zaterdagen zijn gemiddeld de drukste dagen, maar de grootste groei in het aantal passanten werd geregistreerd op de zondagen.

In 2017 werd Amersfoort door het online winkelplatform Shopkaart uitgeroepen tot populairste winkelgebied van Nederland.