Vlaams toerisme naar Amersfoort

Wie is de Vlaming? Waar komen de meeste Vlaamse toeristen vandaan? En wat is de reistijd vanuit België naar Amersfoort?

Nederland is een populaire vakantiebestemming onder Vlamingen. Zij willen ons land vooral per fiets ontdekken. Dit blijkt uit eerder gepubliceerd onderzoek van de Stichting Citymarketing Regio Amersfoort, VVV Amersfoort en VVV Bunschoten Spakenburg onder de bezoekers van de Vakantiesalon in Antwerpen.

Goed om te weten dat de Vlaming voornamelijk naar onze keistad komt om te fietsen, maar wie is de Vlaming nu eigenlijk? In onderstaande video wordt op een handige en grappige manier uitgelicht wie de Belg is.

Nog meer weten over de Vlaming? Bekijk dan ook eens de voorstelling van Jeroen Leenders. Hij legt in een korte video uit wie en wat België is.

Waar komen de Vlaamse toeristen vandaan?

In het kort weten we nu wie de Vlaming is. Maar wat we nog niet weten is waar de meeste toeristen vandaan komen! Het NBTC voert ieder jaar een complete marketscan uit, gericht op meerdere landen waaronder België. Uit de meest recente scan blijkt dat de meeste Vlaamse toeristen uit onderstaande steden komen. Gemiddeld blijft men 2,6 nachten in Nederland.

 1. Antwerpen (> 10%)
 2. Turnhout (6 < 10%)
 3. Gent (5 < 6%)
 4. Brussel (5 < 6%)
 5. Maaseik (5 < 6%)
 6. Brugge (4 < 5%)
 7. Aalst (4 < 5%)
 8. Leuven (4 < 5%)
 9. Hasselt (4 < 5%)

Op vakantie in Amersfoort: reistijden en afstanden per Vlaamse stad

Voor menig toerist is het belangrijk dat een stad goed te bereizen is. Amersfoort is goed bereikbaar vanuit (bijna) iedere stad vanuit Vlaanderen. Maar liefst 89% van de Belgen komt met de auto naar Nederland. Een gemiddelde reis naar Amersfoort duurt ongeveer 2 uren. Hieronder een overzicht van de reistijden en afstanden.

 1. Antwerpen – Amersfoort  = 141 km, 1.32 uur
 2. Turnhout – Amersfoort = 121 km, 1.29 uur
 3. Gent – Amersfoort  = 203 km, 2.04 uur
 4. Brussel – Amersfoort  = 186 km, 2.01 uur
 5. Maaseik – Amersfoort  = 162 km, 1.40 uur
 6. Brugge – Amersfoort  = 233 km, 2.29 uur
 7. Aalst – Amersfoort = 217 km, 2.11 uur
 8. Leuven – Amersfoort = 205 km, 2.02 uur
 9. Hasselt – Amersfoort  = 173 km, 1.54 uur

Vlaamse toeristen van belang voor Amersfoort

De toeristen uit Vlaanderen zijn van groot belang voor stad en regio Amersfoort. Citymarketing regio Amersfoort richt één van haar toeristische pijlen voor dit en volgend jaar op Vlaanderen, omdat de Vlamingen ontvankelijk zijn voor de historie en natuur van stad en regio Amersfoort. Daarbij is de Vlaming reislustig en kiest voor gemiddeld 2 korte of lange vakanties per jaar. Met een vakantieparticipatie van 74,2% is Vlaanderen een van de meest reizende regio’s van Europa.

Toeristisch ondernemer in Regio Amersfoort en wilt u meer weten over de Vlaamse toerist?

Neem contact met ons op (033 469 8750 / [email protected])!